mandag 7. september 2015

Små eplepaier med vaniljekrem

De fleste steder er de norske eplene klare for høsting og da er det på tide å bake eplepai! Jeg pleier å lage denne som en stor pai, men denne gangen lagde jeg 12 små i et muffinsbrett. De ble veldig søte, men litt vanskelige å få pent ut av formen. Dersom du ønsker å servere paiene lunkne (og det kan jeg virkelig anbefale!) ville jeg brukt små, ildfaste former og spist rett fra formene. Hvis du vil ha disse som dessert, kan paiene gjerne lages klare på forhånd og oppbevares i kjøleskap. Så steker du dem mens middagen spises. Litt vaniljeis ved siden av og du har en perfekt høst-dessert!


Til 12 små paier eller 1 stor (se tips) trenger du:
Paideig:
250 gram mykt smør
100 gram melis
200 gram hvetemel
Fyll:
1/2 pakke ferdig vaniljekrem (eller 2,5 dl hjemmelaget)
2 epler

Rør smør og melis hvitt i kjøkkenmaskin eller med miksmaster. Bland i melet i to omganger. Bruk en slikkepott og ha deigen over på plastfolie. Rull til en pølse og legg i kjøleskapet i minst 1 time.

Skrell eplene og ta ut kjernehusene. Del hvert eple i 8 båter og hver båt i tre biter.

Finn frem et muffinsbrett (eller en paiform). Hvis du ikke har slipp-lett-belegg på muffinsbrettet, kan det være greit å smøre formen. Skjær vekk 1/4 av deigpølsen og legg til side. Skjær skiver av deigen og press ned i muffinsformen. Dytt deigen utover og oppover slik at hele fordypningen er dekket av deig. Pass på at det ikke blir hull i deigen. Isåfall tar du bare en liten deigklump fra pølsen og "lapper" litt. Fortsett til alle hullene i brettet er dekket med deig.

Legg i fire eplebiter og ha over en spiseskje med vaniljekrem. Skjær tynne skiver av resten av deigen og legg oppå.

Stek nederst i ovnen på 175 grader i 35 - 40 minutter, til paiene er gyllenbrune.

Server med vaniljeis!


Tips: Stor pai: Del hvert eple i seksten tynne båter. Kjevl ut 3/4 av deigen mellom to lag med plastfolie. Fjern ene laget med plast og hvelv over paiformen. Fjern resten av folien og dytt deigen godt ned i formen. Pass på at det er deig opp langs kanten hele veien rundt. Legg eplebåtene i paibunnen. De skal ikke ligge oppå hverandre. Fordel vaniljekrem over. Stek nederst i ovnen på 175 grader i 50-60 minutter til paien er gyllenbrun.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar