tirsdag 22. september 2015

Hel kylling med rotgrønnsaker

Nå som jeg har kommet litt i gang med bloggingen aner jeg et visst mønster. Jeg baker mye. Og jeg er tydeligvis glad i kylling og rotgrønnsaker. Men altså... Det er jo så godt! Dette er noe mamma laget til oss en gang og det var en skikkelig hit! Kyllingen blir supersaftig fordi den stekes i stekepose, på lavere temperatur enn vanlig og dermed også litt lenger. Dersom du har to stekeovner (hvilken luksus!) kan du godt steke grønnsakene på 200 grader i 30-40 minutter. Men jeg steker dem bare sammen med kyllingen.


Til fire trenger du:
Kylling:
1 hel kylling på ca 1,5 kg
1 stangselleristilk, i grove biter
1 gulrot, i grove biter
1 løk, i grove biter
1 persillerot, i grove biter
1 dl vann
1 stor stekepose
Grønnsaker:
400 gram småpoteter, delt i to
2 gulrøtter, i tykke skiver
1 stor søtpotet, i båter
2 selleristilker, i tykke skiver
4 hvitløksfedd, delt i to
2 løk, i båter
2 ss olivenolje
salt, pepper og timian
Saus:
2 ss smør
2 ss hvetemel
3 dl kraft fra kyllingen
3 dl vann
1 dl seterrømme (crème fraîche eller fløte fungerer også)
salt, pepper og timian

Varm stekeovnen til 150 grader.

Ha grønnsaker, kylling og vann i stekepose og legg i en ildfast form. Klipp et lite hull i øvre hjørnet på stekeposen. Stek midt i ovnen i 1,5 time.

Ha resten av grønnsakene i en ildfast form og ringle over olje. Dryss på salt, pepper og timian. Sett inn i ovnen når det er 25 minutter igjen av kyllingens steketid.

Ta ut kyllingen etter 1,5 time og skru varmen på stekeovnen opp til 250 grader. Hvis grønnsakene er møre kan du ta dem ut nå. Eller du kan la dem stå mens ovnen varmes opp slik at de blir ferdige og får litt mer farge.

Klipp hull i stekeposen og hell kraften i et litermål eller lignende. Legg kyllingen tilbake i den ildfaste formen.

Ta grønnsakene ut av ovnen og sett inn kyllingen så høyt opp i ovnen det går. Pass godt på, nå skal skinnet bli gyllent og sprøtt og det går fort fra ferdig til brent.

Til sausen smelter du smøret i en kjele og rører inn melet. Spe med kraften og vannet. Ha i rømme til slutt og la sausen få et oppkok. Smak til med salt, pepper og timian. Dersom sausen er for tykk har du i litt mer vann.

Når skinnet på kyllingen er sprøtt og gyllent, tar du ut kyllingen og legger den oppå grønnsakene.

Server med sausen.


Håper det smaker!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar