Legg merke til de blåbær-fargede fingertuppene. Lekkert! |
Til 6 porsjonspaier eller 1 stor pai på omtrent 20x15:
400 gram blåbær
1/4-1/2 dl + 3 ss sukker
1 ss potetmel
2 dl hvetemel
75 gram smør + litt til smøring
6 dl vaniljesaus:
1 vaniljestang, frøene
5 dl helmelk
4 eggeplommer
1/2 dl sukker
1 ts maisenna
Ha alle ingrediensene til vaniljesausen i en kjele. Varm opp under omrøring på svak-middels varme. Ikke la blandingen koke. Når den har tyknet litt og er varm er den ferdig. Avkjøl sausen i kjelen i kaldt vann en liten stund, hell vaniljesausen over i en mugge og avkjøl helt i kjøleskapet. Litt sukker på toppen hindrer at sausen får snerk.
Smør 6 porsjonsformer. Varm stekeovnen til 225 grader.
Smak på blåbærene for å se hvor søte de er. Du trenger nok ikke 1/2 dl sukker dersom de er søte slik som de vi plukket. Butikk-blåbær er gjerne litt surere. Bland blåbær, 1/4-1/2 sukker og potetmel. Fordel i formene.
Ha hvetemel, smør og 3 ss sukker i en bolle og bland sammen med rene hender. Målet er en smuldrete blanding som du drysser over blåbærene.
Stek midt i ovnen i 15 minutter (20 minutter hvis du steker en stor).
Smuldrepaiene nytes lunkne sammen med vaniljesausen. Vi er veldig glad i vaniljesaus så her slikkes bollen tom, men det kan godt være du får noe til overs. Isåfall er sausen holdbar i kjøleskapet i 3-4 dager.
Oppskriften på vaniljesaus er fra matprat.
Ingen kommentarer:
Legg inn en kommentar