lørdag 25. juli 2015

Blåbærpai med vaniljesaus

Igår var minstemann, storebror, en venninne og jeg på en liten fjelltur. Storebror trives veldig godt i skogen, han plukker pinner, ser etter dyrebæsj og løper fra maur. Vi var så heldige å komme over masse blåbær, så da måtte vi jo plukke! Men plutselig nærmet mørke skyer seg fort, så vi måtte komme oss avgårde. Vi slapp ikke unna regnet, ble klissvåte, gikk oss vill og kom ut et helt annet sted enn vi hadde parkert. Det ordnet seg likevel, alle var i godt humør også var det hjem og lage smuldreblåbærpai med egenplukkede bær. Skulle gjerne hatt med oss litt flere, men det får vi ta en dag været er litt mer stabilt!

Legg merke til de blåbær-fargede fingertuppene. Lekkert!


Til 6 porsjonspaier eller 1 stor pai på omtrent 20x15:
400 gram blåbær
1/4-1/2 dl + 3 ss sukker
1 ss potetmel
2 dl hvetemel
75 gram smør + litt til smøring

6 dl vaniljesaus:
1 vaniljestang, frøene
5 dl helmelk
4 eggeplommer
1/2 dl sukker
1 ts maisenna

Ha alle ingrediensene til vaniljesausen i en kjele. Varm opp under omrøring på svak-middels varme. Ikke la blandingen koke. Når den har tyknet litt og er varm er den ferdig. Avkjøl sausen i kjelen i kaldt vann en liten stund, hell vaniljesausen over i en mugge og avkjøl helt i kjøleskapet. Litt sukker på toppen hindrer at sausen får snerk.

Smør 6 porsjonsformer. Varm stekeovnen til 225 grader.

Smak på blåbærene for å se hvor søte de er. Du trenger nok ikke 1/2 dl sukker dersom de er søte slik som de vi plukket. Butikk-blåbær er gjerne litt surere. Bland blåbær, 1/4-1/2 sukker og potetmel. Fordel i formene.

Ha hvetemel, smør og 3 ss sukker i en bolle og bland sammen med rene hender. Målet er en smuldrete blanding som du drysser over blåbærene.

Stek midt i ovnen i 15 minutter (20 minutter hvis du steker en stor).

Smuldrepaiene nytes lunkne sammen med vaniljesausen. Vi er veldig glad i vaniljesaus så her slikkes bollen tom, men det kan godt være du får noe til overs. Isåfall er sausen holdbar i kjøleskapet i 3-4 dager.

Oppskriften på vaniljesaus er fra matprat.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar